ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΚΑΡΙ

                                                     Dermanyssus gallinae

Αυτό το ακαρι προκαλεί αναιμία στα πουλερικα ,και ισως τα πουλερικα πεθανουν,εαν δεν  εντοπισουμε τα ακαρεα ,και τα εξολοθρευσουμε.
 Είναι ''νυχτερινος  επισκεπτης/εχθρος'' καθως  απορροφά το αίμα των πουλερικων  το βράδυ.
 Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κρύβονται σε όλες
τις ρωγμές και τις ρωγμές όπου ζευγαρώνουν και γεννουν τα αυγά τους. Το θηλυκό είναι έτοιμο να αναπαραχθει μέσα σε 24 ώρες μετά τη ''σίτιση''.
Τρέφονται κανονικά γύρω από το στήθος και τα πόδια των πουλερικων, γεγονός που προκαλεί πόνο στα πουλιά. Εάν το πουλερικο ποναει,αυτο ισως του δημιουργησει εντονο στρες με συνεπεια την  μείωση της παραγωγής αυγών.
Μία ασπρη  ''σαν σκόνη'' είναι μερικές φορές ο μόνος τροπος που μπορουμε να  υποψιαστουμε την παρουσια των ακαρεων , και συνηθως βρισκονται στις κουρνιαστρες εαν ειναι ξυλινες [εαν εχει ρωγμές στο ξύλο] .Επισης μπορουμε να υποψιαστουμε την παρουσια των ακαρεων στα πουλερικα μας   απο τα αυγά που γεννουν οι κοτες  που μπορεί να έχουν μικροσκοπικές κηλίδες αίματος στο κέλυφος. Άλλα σημάδια είναι ότι τα πουλερικα μπορεί να διστάζουν να πάνε στο κοτετσι να κοιμηθουν τη νύχτα. Τα πουλερικα μπορεί να φαίνονται αναιμικα και ''βαριεστημενα/τεμπελικα/σκεπτικα'' και  σε μια γωνια.Τα κόκκινα ακάρεα ζουν στο κοτετσι  κατά το φως της ημέρας,και το βραδυ φευγουν απο τις φωλιες τους,και οδευουν στα πουλερικα ωστε να σιτιστουν[πιουν αιμα] .
Τα κοκκινα ακαρεα ζουν χωρις ''τροφη/αιμα'' για περιπου 6 μηνες.Οταν δεν πινουν αιμα για μερες,το χρωμα τους γινεται γκριζο.Αποτελεσματικη καταπολεμηση του κοκκινου ακαρεως Dermanyssus gallinae γινεται απο παρασιτικτονα με βαση την ουσια περμεθρίνη (permethrin).

       

Δεν υπάρχουν σχόλια