ΑΥΓΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ


Τα αυγά είναι τόσο θρεπτικά που συχνά αναφέρονται ως "πολυβιταμίνες της φύσης".

Έχουν επίσης μοναδικά αντιοξειδωτικά και ισχυρά θρεπτικά συστατικά του εγκεφάλου που πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη.


Ένα μεγάλο αυγό περιέχει ( 1 ):

Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): 9% του RDA[Συνιστώμενη διατροφική παροχή].
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη): 15% του RDA.
Βιταμίνη Α : 6% του RDA.
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 7% του RDA.
Σελήνιο : 22% του RDA.
Τα αυγά περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες σχεδόν όλων των βιταμινών  που απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα ... 
συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου, του καλίου, του ψευδαργύρου, του μαγγανίου, της βιταμίνης Ε, της φoλλικής ουσίας και πολλών άλλων.
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 77 θερμίδες, με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ποιότητας, 5 γραμμάρια λίπους και ίχνη υδατανθράκων.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι σχεδόν όλες οι θρεπτικές ουσίες περιέχονται στον κρόκο , το ''ασπραδι'' περιέχει μόνο πρωτεΐνες.
Τα αυγά βελτιώνουν το προφίλ χοληστερόλης και ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Τα αυγά εμπλουτιζονται με χολίνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον εγκέφαλο
Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας με ένα τέλειο προφίλ αμινοξέων
Τα αυγά εμπλουτιζονται με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία προστατεύουν τα μάτια
Αυγά για πρωινό μπορεί να  βοηθήσουν  να χάσετε το λίπος του σώματος

Μελέτες δείχνουν ότι τα αυγά που παραγονται από όρνιθες που εκτρέφονται σε βοσκότοπο - με άλλα λόγια, κοτες που έχουν πρόσβαση σε αυλή ή τρέχουν όπου μπορούν και να τρέφονται - έχουν λιγότερα λιπαρά και χοληστερόλη και πιο υγιή βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε,
Β καροτίνη και ωμέγα -3 . Μια μελέτη παρακολούθησης επιβεβαιώνει τα ευρήματα και δείχνει επιπροσθέτως ότι οι κοτες παραγουν αυγά με αυξημένη βιταμίνη D - 3 έως 6 φορές περισσότερο!
 Αντίθετα, τα αυγά που πωλουνται στα καταστηματα τροφιμων/σουπερ μαρκετ συνηθως ειναι από κοτες που είναι εγκλωβισμένες σε μια περιοχή τόσο μικρή που δεν μπορούν να σηκωθούν ή να τεντώσουν τα φτερά τους[κλωβοστοιχιες]..
Τα κλουβιά στοιβάζονται πολύ υψηλά και σίγουρα οι κοτες δεν έχουν πρόσβαση σε βοσκότοπους. Μέρη του ανώτερου ράμφους τους έχουν κοπει ωστε να μην πληγώνουν η  μια την αλλη.

Ακόμη και τα εμπορικά παραγόμενα αυγά με την ένδειξη "οργανικα/βιολογικα" ή "ελεύθερας βοσκης" έχουν ισως παραχθει απο κοτες  που δεν έχουν δει ποτέ πυτε ενα πρασινο  χόρτο, τον ήλιο ή τον ουρανό,
"Ελεύθερας βοσκης", έχει γίνει μια από αυτές τις φράσεις που περισσότερο ή λιγότερο σημαίνει το αντίθετο από αυτό που λέει. Απλώς ισως να σημαίνει ότι οι κοτες είναι ολες μαζι σε εναν μεγαλο κλειστο χωρο και οχι σε κλωβοστοιχιες.
"Βιολογικά" αναφέρεται απλώς στις τροφες-σιτηρεσιο- που τρώνε οι κοτες, και σαφεστατα οχι στις συνθήκες διαβίωσής τους.Τους χορηγούνται βιολογικές ζωοτροφές και δεν τους χορηγούνται εμβόλια ή αντιβιοτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια